Prohledat články

pondělí 14. listopadu 2011

Dopravní značky

Vítejte u dalšího z mých zákupských postřehů.

Tentokráte se chci věnovat dopravním značkám v našem městě.
Článek mám rozepsaný již několik měsíců, ale poslední kapkou bylo vztyčení dopravních značek u garáží v ulici Okružní, které omezují rychlost na komunikaci na 30 km/hod. Přistoupil jsem tedy k vyjádření se k části problematiky a nerozebírat dopravní koncepci města Zákup kompletně.

Nebydlím daleko, a tak slyším z této silnice hluk prohánějících se motorek (závodních - neurčených k provozu na silnici), a při procházkách s dětmi občas vidím i rychle jedoucí vozidlo.
Že naši představitelé města bdí nad naší dopravní bezpečností, již deklarovali prosazením nákupu radarů měřících rychlost ve vybraných úsecích. Nyní přibyly dopravní značky omezující rychlost na 30km/hod.

Souhlasím, bezpečnost občanů i na komunikacích je důležitá.
Přesto se domnívám, že počátek mohl být někde jinde. O několik desítek metrů blíže ke škole rostou na pozemcích města okrasné keře - živý plot. Na jedné straně zakrývá dopravní značku na straně druhé znemožňuje výhled do komunikace pro řidiče i chodce.
V křižovatce ulic K Pastvinám - Krátká chybí dopravní značka určující hlavní silnici a tak zde může dojít k situaci, že si dvě auta dávají vzájemně přednost - jeden přednost zprava, druhý jede po vedlejší silnici.
Povinnost udržovat dopravní značení v řádném stavu je určena majiteli cesty - městu.

Toto dopravní omezení přichází v době, kdy jak v cizině (Anglie) i u nás začínají obce (Slaný) dopravní značky ze silnic stahovat a upřednostňovat přirozenou přednost zprava a nutit tím řidiče k vyšší obezřetnosti. Stejné doporučení zní i z úst odborníků na dopravu (http://www.novinky.cz/auto/124532-experti-uberte-znacky-bude-mene-nehod.html).

Za sebe říkám: znepříjemnili jste život těm, co předpisy dodržují, a gaunerům je to jedno. A navíc si přeji, aby bylo nejprve opraveno to, co je v nepořádku.

A co vy občané Zákup? Cítíte se na městských komunikacích bezpečně? Považujete přidávání značek za správné řešení? Máte další příklady nesprávného dopravního značení?

2 komentáře:

  1. myslím ze by meli na urade resit dulezitejsi veci nez jestli jezdit po sidlisti 30 nebo 50. za vic nez 20 let co v zakupech bydlím vim akorat o jednom srazenem díteti autem a urcite za to nemohl ten ridic.tak proc najednou takovedle opatrení? chtel bych videt jestli starosta a celkove lidi kterym se to zrodilo v hlave poctive dodrzujou 30km/hod, no asi bych se divil a zasmal se :D
    no a jeste k tomu ze se po zakupech prohanejí motorky ktere na silnici nemají co delat, jezis marja uz od mala sme po zakupech lítaly na ruznejch radobymotorkach co víc kricely nez jely a az na par břídilu to nikomu nevadilo a myslím si ze to k malemu mestu proste patri.
    PS: peknej blog,jsem rad ze jsem mohl vyjadrit svuj nazor na trícítku. no a tesim se co ty komedianti zase vymyslej:D stepanek p.

    OdpovědětVymazat
  2. jeste takovej detail, mozna by bylo lepsi mit nekde blog kde nemusi bejt clovek registrovanej aby mohl komentovat:) myslím ze by se pak pustilo vic lidi do diskuze

    OdpovědětVymazat