Prohledat články

úterý 24. září 2013

Invazivní Křídlatka

Křídlatka je známá tří druhů: japonská, sachalinská a česká. Pocházejí z mírného pásma východní Asie a k nám byly v 19. a 20. století zavlečeny převážně jako sazenice pro zahradnické využití. Naštěstí křídlatky nepředstavují zdravotní riziko pro člověka. Křídlatky (rod Reynoutria Houttuyn) jsou vyšší dvouděložné rostliny z řádu Caryophyllales – hvozdíkotvaré a čeledi Polygonaceae – rdesnovité.

Ne, opravdu nechci psát článek z botaniky, ale chci upozornit na její výskyt v Zákupech a její pomalý, ale jistý způsob rozšiřování. Dle leteckých snímků tato rostlina již pohltila 300m2 plochy.

V lokalitě kde se nyní vyskytuje bylo za dob pozemkového fondu zemědělsky hospodařeno. Převodem pozemků na město Zákupy došlo k útlumu hospodaření a pozemky neutěšeně zarůstají. Krom souvislé vrstvy kopřiv a bodláků jsou k vidění i rozšiřující se náletové dřeviny. Ze stromů se zde vyrůstá háj dubů, lip a taktéž trnky zaujaly své postavení. Docela slušná džungle.

Nečekám, až se na městě někdo vzbudí a do likvidace křídlatky jsem se pustil sám. Jako včelař tuto silně nektarodárnou rostlinu přesto hodlám hubit pro její invazivní způsob růstu a cizokrajnost v našem prostředí.
Zvolil jsem medodu, která podle metodik trvá až sedm let k úplnému vymýcení. Jedná se o kosení rostliny a postupné vykopávání kořenového a "pařezového" systému rostliny. Práce fyzicky náročná, ale bez chemie a na zdravém vzduchu.

Zvolil bych i pastvu ovcemi, ale to narážím na zmíňku výše - město nefandí zemědělskému hospodaření.
Získal jsem kontakt na úřadě Libereckého kraje a zkusím s jejich pomocí účinnou likvidaci.

A dovolím si i jednu právnickou vsuvku. Z ustanovení § 3 odst. 1 zákona č. 326/2004 Sb., v platném znění vyplývá, že vlastník pozemku nebo objektu nebo osoba, která je užívá z jiného právního důvodu, jsou povinni zjišťovat a omezovat výskyt a šíření škodlivých organismů včetně plevelů tak, aby nevznikla škoda jiným osobám nebo aby nedošlo k poškození životního prostředí anebo k ohrožení zdraví lidí či zvířat. Tato povinnost se vztahuje i na invazní škodlivé organismy, tedy i na křídlatky.

A co vy si myslíte o šíření nepůvodních druhů rostlin a živočichů napříč kontinenty?
A co město, přídá se někdy k likvidaci křídlatky?

Žádné komentáře:

Okomentovat