Prohledat články

pondělí 23. září 2013

O nejedné diskriminaci

Říkáte, že není možné aby se v demokratické zemi diskriminovalo a už vůbec né aby to bylo institucí jako je město a natož veřejně?
Tak tedy slyšte moji výtku a upozornění na diskriminaci.

Jsem chovatel psa a dalších domácích zvířátek. A zde se mne dotýká diskriminace města Zákupy a to svou vyhláškou č. 2/2010 o místním poplatku ze psů v platném znění.
Podle úvahy mnohých v tomto státě (bohužel tento stav není specifický pro naše město) jsou psi jedinými znečišťovateli veřejného prostranství svými výkaly. Proto se za každého psa platí poplatek. Nic proti, souhlasím.
Jenže když procházím naším městem, nestačím se divit. Sem tam objevím i trus obřích rozměrů a jsem si jist, že od psa nepochází, neboť na první pohled obsahuje seno. Ano, správně, kobylinec.

A tady to máte! Za bílého dne, na úřední desce jsou diskriminováni chovatelé psů, kteří poplatek musí platit a chovatelé jiných zvířat, které se taktéž pohybují po ulicích nikoliv! A kromě koňů mám na mysli kočky, holuby, slepice a jinou drůbež. Proč i drůbež? Protože jsme město malé a lze najít i místa, kde je záměrně nebo i skrytě pouštěna na přilehlé pozemky města.

A já se ptám: Proč platí pouze majitelé psů? Je to diskriminace?

Svou kritiku doplním o svůj pohled na řešení:
Poplatek se platí za každé zvíře, které se samostatně nebo v doprovodu může pohybovat po ulicích a pozemcích města.
Přičemž bych zavedl pro jednotlivé kategorie následující stupně hodnocení.
1) váha zvířete
2) dopad výkalů
3) způsob chovu
A k tomu i vysvětlení:
1) Čím je zvíře větší/těžší tím větší hromádka zůstává.
2) Některé výkaly jsou natolik agresivní, že způsobují erozi materiálu (holuby); jsou tak malé či skryté že se ani nenadějete a máte je na obuvi či dítě v rukou (kočky); nebo je téměř nemožné je odstranit (kočky i holuby)
3) Pes chovaný na zahradě dělá hromádky primárně zde, než pes, který se z paneláku jde venčit na ulici (obrácený pohled na kočky, tj. kočka u baráku je neustále venku, avšak kočka paneláková jde na procházku výjimečně).

Uvedená kritéria dle mého názoru podchzcují dostatečně chov zvířete i jeho chování. Ale těším se na případné náměty.

A co je nejdůležitější, tak by měli občané po svých miláčcích uklízet! V opačném případě jsem pro pokuty.
Toto je jedna z mála regulací, se kterou souhlasím a jsem ochoten podpořit.



Žádné komentáře:

Okomentovat